Wat kost de aankoop van een huis echt

  • 30 maart 2016
  • 0 reacties
  • 2999 Bekeken

Reputatie 3De aankoop van een woonst gaat meestal hand in hand met een hypothecaire lening. Daar komen nog kosten en belastingen bij kijken. Hello bank! heeft buiten een overzichtelijke FAQ-pagina, ook een handige online simulator. Je werpt zo snel een blik op de kosten bovenop de totale kost van een woningkrediet.

Wat zijn die kosten juist?

Dossierkosten.


De opmaak van een kredietdossier vraagt tijd en werk, daarvoor worden er dossierkosten aangerekend. Enkel als er een schriftelijk aanbod wordt gemaakt, worden de dossierkosten aangerekend.

Eventuele schattingskosten.


De woning wordt in hypotheek genomen door de bank. Het is cruciaal dat een accurate schatting van het goed wordt gemaakt, de bank kan dus een schatting eisen. Jij betaalt de schattingskosten aan de bank na de uitvoering van de schatting.

Hypotheekrechten.
We praten hier over een belasting. De notaris zal het bedrag innen, maar speelt dat rechtstreeks door aan de fiscus. Dat bedrag wordt vermeerderd met het honorarium van de hypotheekbewaarder (hij overschrijft de notariële akte waardoor derden op de hoogte worden gebracht van de eigendomsoverdracht), alsook extra kosten, onder meer voor de aflevering van de notariële akte. Het exacte bedrag van de hypotheekrechten vind je op deze site.

Registratierechten.


Ook dat zijn belastingen die jij, via de notaris, betaalt. De belasting betaal je op de registratie van de authentieke (notariële) akte. Deze belasting varieert van regio tot regio. Voor Vlaanderen vind je hier een overzicht. Voor Brussel hier.

Een verlaagd tarief kan gehanteerd worden, vb. bij een klein beschrijf. Ook de voorwaarden voor een lagere heffing zijn gewestelijk bepaald. De heffing gebeurt op de overeengekomen verkoopprijs plus de lasten (vb. de schattingkosten). Opgelet: die prijs mag nooit lager zijn dan de marktwaarde (verkoopwaarde) van het goed.

Ereloon en aktekosten.


Het ereloon van de notaris is volgens de overheid vastgelegd. Naarmate de verkoopprijs stijgt, zakt het percentage van het ereloon. De notaris voert opzoekingen uit, vraagt getuigenschriften aan, enz. De aktekosten betaal je voor dat uitvoerende werk.

Btw op de kosten.


Niet alle kosten zijn onderworpen aan btw, maar sinds januari 2012 betaal je wel btw op het ereloon van de notaris en een deel van de opzoekingkosten.


Met een goede calculatie van de totale kostprijs van een aankoop, start je voorbereid aan de zoektocht naar jouw nieuwe thuis! De simulator van Hello home! helpt je hierbij...

Maakte jij al eens een overzicht van alle kosten bij een woningaankoop? Klik hier voor een online simulatie


0 reacties

Geen reactie

Reageer