Wat als... ik schade heb, maar (nog) géén woningverzekering?

  • 1 april 2016
  • 0 reacties
  • 2393 Bekeken

Reputatie 3Na een lange zoektocht je droomstekje gevonden? De akte zelfs al ondertekend en de sleutels overhandigd? Great! Nu enkel nog de woningverzekering in orde brengen... Een groot risico toch, want wat gebeurt er in geval van schade alvorens ondertekening van de woningverzekering?


Enkele mogelijke scenario’s én hoe je met een gerust hart (en een goede dekking) die verhuiscamionette kunt inladen.

VOORBEELD 1: Mijn man ging alvast wat bomen snoeien alvorens we onze intrek namen in ons nieuwe huis. Een grote tak kwam daarbij op het dak terecht en bracht ernstige schade toe. We onderschreven echter nog geen eigen woningverzekering. Wat doen we?


Gezien de woningverzekering nog niet ondertekend was, zal er geen dekking volgen.

Maar: er is een back-up: tot drie maanden na het verlijden (voorlezen en ondertekenen) van de authentieke (notariële) akte kunnen woningverzekeringen nog een dekking bieden aan de overnemer. Weliswaar de woningverzekering van de verkoper, dus informeer je goed. Had deze een woningverzekering onderschreven? Waren de premies wel betaald en welke dekking biedt zijn verzekering juist? Snel contacteren dus!

VOORBEELD 2: Wij ondertekenen het compromis vrijdag, maar ontvangen de sleutels pas de maand nadien. Is een woningverzekering aan te raden vóór ontvangst van de sleutels?


Wanneer je fysiek de sleutels ontvangt, doet er niet zoveel toe. De overdracht van eigendom (het eigendomsrecht) is key in dit verhaal. Het compromis (de verkoopovereenkomst) is het eerste document dat je in principe juridisch eigenaar maakt van de woonst, met al zijn rechten en plichten. De overdracht van de eigendom gaat gepaard met de overdracht van het risico.

Maar: in het compromis kun je weliswaar een clausule laten opnemen aangaande het moment waarop de eigendom (en het risico) overgedragen wordt. Je kunt de overdracht pas laten ingaan bij het verlijden van de authentieke akte. Belangrijk dus goed te kijken naar de effectieve datum waarop jij eigenaar (en risicodrager) wordt van de woonst, om zo de verzekering tijdig te onderschrijven.

VOORBEELD 3: Woensdag verhuizen we! Hoe draag ik de woningverzekering over van de ene woning naar de andere?


De meeste woningverzekeringen bieden een dekking tot wel 120 dagen voor twee adressen, op je oude én je nieuwe adres. Zo ben je dubbel en dik beschermd tijdens de overgangsperiode! Nog meer goed nieuws, als je een diefstalverzekering hebt, ben je ook daarvoor gedurende 60 dagen verzekerd op 2 adressen. Let op, het blijft vereist je contract zo snel mogelijk aan de nieuwe situatie aan te passen.

Er zijn heel wat scenario’s mogelijk waar het fout kan gaan. Een goede raad: breng je woningverzekering samen met je woninglening in orde!

Vind de praktische simulator op Hello home en ontdek snel online de premie van je woningverzekering! Handig, toch?


0 reacties

Geen reactie

Reageer