Eigen woning? Geprint in 24u met een 3D-printer!

  • 31 mei 2016
  • 0 reacties
  • 2246 Bekeken

Reputatie 3


Rome werd misschien niet op één dag gebouwd, maar voor een flatgebouw in China gold dat wél. Een gebouw van vijf verdiepingen, gebouwd met een 3D-printer in slechts 24u. Wordt 3D-printklaar het nieuwe instapklaar?

Toekomst in 3D-printen


De Chinezen lieten al weleens vaker wat uit de printer rollen. In 2014 printte het bedrijf WinSun tien huizen op één dag en een jaar later een flatgebouw van vijf verdiepingen. De groep ZhuoDa printte vorig jaar een heuse villa. Meerdere delen worden in een magazijn geprint en vervolgens op de site als legoblokken op elkaar geplaatst.

In Zuid-California, dromen ze nog verder met een 3D-woning ter plaatse opgezet in 20u, inclusief de leidingen, isolatie... Kijk maar eens.Van China tot de maan


Je hoeft niet naar China te rennen om the wonders of 3D-printing te ontdekken. De knappe knoppen van DUS Architects werken in Noord-Amsterdam o.a. aan het 3D-printen van een authentieke grachtwoning en laten binnenkijken in hun 3D-wereld met een bouw slash tentoonstellingswerf. Of wat dacht je van een huisje op de maan?

Betaalbaar, snel en ecologisch


Niets dan lof voor de 3D-technologie. Naast de ondergrondse woning is dit een tweede bouwrevolutie die buiten tijd- ook kostenbesparend is en bovendien duurzaam. De ‘inkt’ die de laagjes zorgvuldig op elkaar print, bestaat uit een mix van o.a. gerecycleerd werfafval en cement. Het fameuze flatgebouw in China zou de lucht ingespoten zijn voor een kleine 140.000 euro.

Safety First!


Door de speciale zigzagstructuur die gebruikt wordt, zijn de elementen licht maar toch stevig en isolerend. Voor extra stevigheid kunnen de holtes eventueel opgevuld worden met beton. In China bieden de holtes echter flexibiliteit en daardoor extra weerstand tegen aardbevingen.

Game over voor de bouwvakker?


Een 3D-geprint huis is een ruwbouw. Voor de fundering en de afwerking hebben we nog steeds de zachte, subtiele hand van een echte vakman nodig! Net zoals voor het begeleiden van de machine, trouwens. Hallelujah!

Zie jij een 3D-geprinte woonst wel zitten?


0 reacties

Geen reactie

Reageer