Duurzaam wonen in 20 gouden regels

  • 26 april 2016
  • 3 reacties
  • 3206 Bekeken

Reputatie 3Wanneer een huis het onze is, willen we er jaren van blijven genieten. Zelfs liefst tot onze oude dag.Enkele aanpassingen en een goed onderhoud laten je levenslang van je woning genieten. Met deze 20 gouden regels hou je jouw huis optimaal en blijf je duurzaam wonen.

1. Groene, bruine, zachte of gouden zeep


Zeep is een superontvetter die je apparaten proper houdt, een pak minder schadelijk is voor het milieu dan andere kuisproducten en totaal niet schadelijk is voor je handen of luchtwegen.

2. Jaarlijkse check-up


Een schoorsteen moet decennia meegaan. Een jaarlijkse kuisbeurt is daarom niet te veel gevraagd. Maar ook de verwarmingsketel, (zonne)boiler, stookolietank of waterleidingen gaan langer mee als je ze goed onderhoudt. Daarvoor schakel je best een vakman in!

3. Go green


Duurzaam wonen kan ook groen wonen betekenen. Er zijn enorm veel mogelijkheden. Vind alle tips hier.

4. Glanzend mooi


Vuile ramen brengen onherstelbare schade toe. Reinig ze daarom elke twee maanden grondig. Grootmoeders raad? Voeg een ui en een beetje azijn toe aan het water! Het helpt tegen strepen. Pvc- en aluminiumramen zet je bovendien één keer per jaar in de was.

5. Voldoende schakelaars en stopcontacten


Installeer genoeg schakelaars en stopcontacten op praktische plaatsen. De schakelaars gaan op handhoogte en stopcontacten op zo’n 50 centimeter van de vloerafwerking.

6. Kies de juiste materialen


Kies voor ramen, deuren en poorten die gemakkelijk te onderhouden zijn, duurzaam en best ook tegen een stootje kunnen. Habitos somt je de mogelijkheden op.

7. Een proper dak


Controleer jaarlijks de staat van je dak en de goten. Het slechte weer en afvallende bladeren kunnen namelijk schade toebrengen. Mos of vuil kunnen vochtproblemen veroorzaken. Een jaarlijkse, minimale en goedkope opknapbeurt voorkomt grote reparatiewerken achteraf.

8. Zachtjes aan, dan breekt het lijntje niet


Opgelet met chemische producten en schuursponzen, die kunnen namelijk meer kwaad dan goed doen en krassen en vlekken veroorzaken. Lees dus goed de informatie over hoe je oppervlaktes correct onderhoudt.

9. Impregneren


Behandel de gevel om de 5 à 10 jaar met een vochtafwerend product (impregneren), doe dat na een grondige schoonmaakbeurt. Dat is geen doe-het-zelftaakje, maar werk voor een vakman.

10. Behoud het hout


Je hout, zowel binnen als buiten, goed verzorgen gebeurt 1 à 2 keer per jaar. Buitenhout behandel je voornamelijk met houtolie of -beits om het te beschermen tegen vocht, schimmels en houtwormen. Klik door naar een uitgebreid stappenplan.

11. Meegroeiwonen


Je huis klaarmaken voor levenslang wonen, betekent denken aan later. In het concept meegroeiwonen pas je jouw woning zodanig aan dat je later geen ingrijpende kosten hebt, eens je noden veranderen of je mobiliteit vermindert. Zorg voor ruimtes die later eventueel samengevoegd kunnen worden of een andere functie kunnen krijgen.

12. Compartimenteer


Trekken je ouders op latere leeftijd bij jou in of wil je de bovenverdieping later kunnen verhuren, compartimenteer dan alvast je woning. Zorg dat elke verdieping individueel leefbaar wordt en een aparte ingang heeft.

13. Maatje meer


Think big: de deuren (90 cm) en gangen (120 cm) mogen al wat breder uitvallen. Dat bevordert de mobiliteit met een rolstoel of kinderwagen. Genoeg ruimte in de badkamer en de keuken is cruciaal.

14. De leidingen


Zorg voor een gemakkelijke toegang tot de leidingen. Bij het renoveren kun je al enkele ‘wachtleidingen’ plaatsen. Zo voorkom je breek- en kapwerken wanneer je later een berging ombouwt tot een badkamer.

15. Groene vingers


Zorg voor een tuin met minimaal onderhoud. Kies dus voor de juiste materialen. Zo geven klinkers met een porfiervulling in de voegen minder kans aan onkruid.

16. Hangkasten


Een onderschatte tip! Hangkasten zorgen voor gemakkelijk onderhoud. Geen kasten om te verschuiven (en dus geen krassen op je vloer), niet nodig om te bukken (en dus geen krassen op je rug). Keuken- of bergingkasten gaan tot aan het plafond, maar starten best pas op minimaal 30 cm hoogte.

17. Warm in de winter, fris in de zomer


Een goede isolatie haalt je energiefactuur naar beneden. Je haalt de investering er al na enkele jaren uit. Er zijn ook een pak ‘groene’ subsidies om je financieel een duwtje in de rug te geven. Meer info? Klik hier!

18. Een likje verf


De buitenmuren van je woning herschilder je best elke 4 à 5 jaar. Plan dat goed in, want om je buitenmuren te schilderen, moet je rekening houden met het weer. Alle tips & tricks vind je hier.

19. Frisse lucht


Wil je frisse lucht blijven ademen? Reinig dan regelmatig (tot 4 keer per jaar) je ventilatiesysteem. Voor een kleine 200 euro doet een vakman dat meermaals per jaar!

20. Vraag advies


Jouw huis levenslang woonbaar maken? Zoek het Steunpunt Duurzaam Bouwen in jouw provincie en vraag advies!

Denk jij voor jouw woning al aan (veel) later?


3 reacties

Badge

Het belangrijkste is de veiligheid van u en uw gezin. Daarom moet u hiervoor zorgen. Ik stel voor om te beginnen met het lezen van wat nuttige informatie https://www.coolesuggesties.nl/bescherm-huis-tegen-inbraak-beste-inbraakpreventie/ Stel veiligheid altijd voorop!!

Badge

Het belangrijkste is de veiligheid van u en uw gezin. Daarom moet u hiervoor zorgen. Ik stel voor om te beginnen met het lezen van wat nuttige informatie https://www.coolesuggesties.nl/bescherm-huis-tegen-inbraak-beste-inbraakpreventie/ Stel veiligheid altijd voorop!!

Ik heb nog 2 artikelen gevonden met handige tips. Ik hoop dat dit je helpt je huis te beveiligen.
https://www.worldwidewendy.be/blog/inbraakpreventie-tips-voor-vakantie;

https://fwd.nl/be/adv-inbraakpreventie-tips-tricks/.

Veel succes!!

Badge

Het belangrijkste is de veiligheid van u en uw gezin. Daarom moet u hiervoor zorgen. Ik stel voor om te beginnen met het lezen van wat nuttige informatie https://www.coolesuggesties.nl/bescherm-huis-tegen-inbraak-beste-inbraakpreventie/ Stel veiligheid altijd voorop!!

 

Bedankt Thomas, ik ben ook erg bang dat iemand in mijn huis kan inbreken terwijl ik er niet ben. Ik ken meer artikelen over dit onderwerp, je zult zeker geïnteresseerd zijn.
https://www.wearetravellers.nl/reistips/inbraakpreventie-tips-vakantie/
https://fwd.nl/be/adv-de-ideale-beveiligingscamera-voor-u/

Reageer