Compromis getekend, ‘gebrek’ aan woning... En nu?

  • 22 april 2016
  • 0 reacties
  • 2472 Bekeken

Reputatie 3De verkoopovereenkomst, aka het compromis, is ondertekend en plots merk je problemen aan de woning. Wat nu? Neem er snel de overeenkomst bij en bekijk wat je kunt doen!Bindend document


In het topic ‘Compromis = deal?!’ lees je de voorwaarden en verplichtingen die de verkoopovereenkomst - in welke vorm dan ook - met zich meebrengt. Je kunt het compromis dus níét zomaar ontbinden.

Een gedetailleerde verkoopovereenkomst wordt best met de hulp van de notaris opgemaakt. Het compromis bestaat om de twee partijen te beschermen. Denk dus goed na welke clausules en beschrijvingen je opneemt in het document.

Gebreken


Merk je problemen aan de woning na de ondertekening van het compromis?

Dan is de eerste stap het compromis inkijken. Wat zegt het over de staat van de woning en de zichtbare en verborgen gebreken? We praten over verborgen gebreken als het probleem niet met het blote oog kon worden ontdekt bij een ‘normaal onderzoek’.

Dwaling/bedrog


De term ‘dwaling/bedrog’ is van toepassing wanneer je kunt bewijzen dat de verkoop door foutieve, onjuiste of achtergehouden informatie gemaakt werd. Een schadevergoeding kan gevraagd worden of zelfs de nietigverklaring van het compromis als de overeenkomst niet gemaakt zou zijn in geval de correcte informatie werd verschaft...

Kun je het bewijzen?


Vaak beschrijft het compromis een vrijwaring ten gunste van de verkoper. Dat houdt in dat de verkoper niet aansprakelijk kan worden gesteld voor gebreken. Was de verkoper reeds op de hoogte van het gebrek of hield hij bewust bepaalde informatie achter, dan spreken we over ‘te kwader trouw’ en is de verkoper wél verantwoordelijk.

Maar, en dat is een grote maar: dat moet je kunnen bewijzen...

Pech? Hulp is onderweg!


Neem best eerst contact op met de verkoper wanneer je problemen opmerkt. Er is een mogelijkheid dat de verkoper hulp biedt en een oplossing voorstelt. Komen jullie er samen niet uit? Dan ga je kijken wie uiteindelijk verantwoordelijk blijkt voor het probleem. Je kunt (gratis) advies vragen aan de notaris of een advocaat.

Klinkt dat allemaal bekend in de oren? Geef (gratis) advies en deel je ervaring!


0 reacties

Geen reactie

Reageer