Betaal ik... btw of registratierechten? Of beide?!

  • 19 januari 2016
  • 0 reacties
  • 2391 Bekeken

Reputatie 1
Badge
Fact: als je een (nieuw) huis of een bouwgrond koopt, dan betaal je belastingen. Ofwel btw, ofwel registratierechten. Hoe zit dat precies?

Een flesje cola in de supermarkt, de iPhone 6... daar betaal je 21% btw op. Een huis of een bouwgrond, dat zijn speciallekes, want daarop betaal je meestal registratierechten, géén btw. En het goede nieuws: dat komt een pak goedkoper uit. Voor een woning of bouwgrond in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of Wallonië betaal je 12,5% aan registratierechten en in Vlaanderen zelfs ‘maar’ 10%...

Wanneer betaal je btw?

Voor een bouwgrond met een nieuwe woning. Hier betaal je twee keer de volle pot: 21% btw voor de grond én voor de woning. Ter info: als je een bouwgrond koopt met daarop een nieuwe woning in aanbouw, geldt dat voor de wet evenzeer als een grond met nieuwbouwwoning.

Wanneer betaal je registratierechten?
  1. Voor een 'lege' bouwgrond. Die kast van een huis die je plant, zul je wel met de volle 21% btw moeten bouwen.
  2. Je koopt een bouwgrond met daarop een ouder huis of appartement. Zolang het geen nieuwbouw is, gelden registratierechten op de grond en het gebouw. Leuk om weten: je huis is ‘oud’ als je er twee jaar in gewoond hebt.
  3. Ben je ook echt slim, dan teken je een contract voor een bouwgrond met daarbij een plan voor een nieuwe woning. Zolang er nog geen steen van die woning is gelegd, bestaat-ie voor de wet niet en betaal je registratierechten op de grond. Voor de woning betaal je achteraf wel weer de volle btw-pot.
Conclusie: wil je genieten van het lagere tarief aan registratierechten, weet dan dat dat vooral geldt voor bouwgronden en oudere woningen. Zodra er sprake is van nieuwbouw, zul je het hogere btw-tarief moeten ophoesten.

Nog vragen over btw versus registratierechten? Stel ze hier!

0 reacties

Geen reactie

Reageer